Lecytyna – cenne wsparcie dla mózgu i układu sercowo-naczyniowego
Z tego artykułu dowiesz się:
Zdarzyło Ci się słyszeć kiedykolwiek o lecytynie? To ważny składnik, który kojarzy się głównie z poprawą pamięci oraz koncentracji. Jednak to nie jedyne zastosowanie tej wartościowej substancji – jej prozdrowotne właściwości są nieocenione dla osób w każdym wieku.
Co to jest lecytyna?
Lecytyna to zbiór związków o charakterze tłuszczowym. Jej głównym elementem są fosfolipidy, które z kolei zawierają m.in. kwasy tłuszczowe czy glicerol. W składzie często znajduje się również cholina – wykorzystuje się ją np. do leczenia zaburzeń układu nerwowego. Oprócz fosfolipidów w lecytynowej mieszance swoje miejsce mają trójglicerydy, glikolipidy, węglowodany.
Warto wspomnieć, że lecytynę można suplementować, jednak znajdziemy ją również w żywności. Co ciekawe, po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka jaja kurzego. Stąd też jej nazwa: lekithos po grecku oznacza właśnie żółtko jajka.
Lecytyna – właściwości
Lecytyna na pamięć i koncentrację – jest to często pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy wielu osobom. Rzeczywiście, wspomniana substancja ma swój udział w budowaniu tkanki mózgu oraz mielinowych otoczek komórek występujących w układzie nerwowym. Stąd jej pozytywny wpływ na proces zapamiętywania i profilaktykę choroby Alzheimera, ale nie tylko.
Lecytyna to świetne, naturalne wspomaganie dla uczniów, studentów (szczególnie w czasie sesji egzaminacyjnej), a także osób starszych. Korzystne działanie na mózg gwarantowane również dla osób, które pracują! Jej korzystne działanie na układ nerwowy powoduje, że jest też dobrym specyfikiem na depresję oraz różnego rodzaju przeciążenia emocjonalne czy zmęczenie psychiczne.
Osoby, które szukają sposobu na odchudzanie, powinny również się nią zainteresować. Dlaczego? Ano dlatego, że lecytyna rozbija tłuszcz z pożywienia w mniejsze cząsteczki oraz pomaga wątrobie spalać tłuszcz.
Ważna zasada: kiedy zniknie tłuszcz z wątroby, wtedy organizm zacznie spalać tkankę tłuszczową – co za tym idzie, jej nadmiar zacznie sukcesywnie znikać.
Jakie jeszcze zastosowanie wykazuje lecytyna? Między innymi:
- wspomaga organizm przy marskości oraz stłuszczeniu wątroby, a także profilaktyce tych schorzeń,
- pomaga utrzymywać odpowiedni poziom karnityny – substancji, która jest niezwykle ważna dla prawidłowej pracy serca,
- obniża ciśnienie krwi i cholesterol całkowity,
- wspomaga organizm przy marskości oraz stłuszczeniu wątroby, a także profilaktyce tych schorzeń,
- poprawia pracę pęcherzyka żółciowego i jelit,
- ułatwia wchłanianie witamin: A, D, E oraz K.
Co ciekawe, lecytynę wykorzystuje się również w kosmetologii jako emolient albo emulgator w składzie różnych produktów takich jak maści czy kremy. To też dobre wspomaganie dla ciała przy łuszczycy oraz trądziku różowatym.
Lecytyna to element, który jest konieczny do tego, aby organizm mógł funkcjonować w najlepszym wydaniu, dlatego warto spożywać żywność, w której się znajduje, lub zastanowić się nad jej suplementacją.
Lecytyna jako element kuracji oczyszczającej
Płynna kuracja oczyszczająca to sposób na usunięcie z ciała nadmiaru wody oraz zalegających toksyn, które powodują osłabienie i mniej efektywną pracę organizmu. Dieta zupowa (lub zupowa uzupełniona sokami) bez czynników zapalnych (glutenu, laktozy, cukru) przynosi ogrom korzyści w postaci lepszego samopoczucia, poprawy zdrowia, sprawniejszej pracy narządów oraz znikających w mgnieniu oka kilogramów.
Świetnym dodatkiem do nowego modelu żywienia będzie właśnie lecytyna, która przede wszystkim przyjdzie z pomocą wątrobie. A jak wiemy – organ ten stanowi ważną część procesu detoksykacji.
PRZEJDŹ DO KURACJI
Lecytyna – jaka najlepsza?
Najlepsza lecytyna znajduje się, oczywiście, w pożywieniu.
Są dyskusje, w jakiej formie najlepiej zażywać lecytynę. Sama forma nie jest tak istotna, jak zawartość lecytyny.
Oto przykłady produktów bogatych w lecytynę:
- jajka (głównie żółtka),
- ziarna słonecznika,
- olej rzepakowy,
- soja,
- ryby,
- wątróbka,
- zielone warzywa.
Jeśli jednak w Twojej diecie nie ma powyższych składników lub czeka Cię czas wzmożonej pracy umysłowej, warto sięgnąć po suplementację.
Najczęściej spotykane są 3 rodzaje lecytyny:
- lecytyna słonecznikowa,
- lecytyna sojowa,
- lecytyna rzepakowa.
Zatem tu pojawia się pytanie: którą wersję wybrać? Lecytyna słonecznikowa czy sojowa? A może właśnie rzepakowa?
Już odpowiadamy: postaw na lecytynę rzepakową, która zawiera przewagę OMEGI 3. Obecnie większość osób ma spore niedobory tych kwasów tłuszczowych, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to spowodowane m.in. przetworzoną żywością, która pojawia się coraz częściej w diecie. Przeważa w niej OMEGA 6. Natomiast warto nadmienić, jak istotny jest stosunek OMEGI 3 do OMEGI 6 i OMEGI 9 w naszym ciele, który obecnie bywa często zaburzony.
Więcej na ten temat piszemy tutaj: Omega 3 – czy naprawdę jest ważna dla zdrowia?.
Sklep ze zdrową żywnością, apteka to miejsca, gdzie można znaleźć lecytynę. Proszek do picia czy preparaty w tabletkach? Wybór należy do Ciebie! Jednak zwróć uwagę na certyfikaty – najlepsza będzie lecytyna bez GMO w składzie.
DBAJ O SIEBIE I WYBIERAJ ZDROWE DLA SIEBIE ORAZ BLISKICH - ODKRYJ SMAK ZDROWIA-SKLEP
Lecytyna - przedawkowanie, skutki uboczne, przeciwskazania
Soja, rzepak czy słonecznik mogą powodować reakcje alergiczne – osoby uczulone na któryś z tych składników powinny z ostrożnością podchodzić do suplementowania lecytyny. Są również badania, które wskazują na zdolność lecytyny do zwiększania krzepliwości krwi, wobec tego niewskazane jest dostarczanie jej przy problemach w tym zakresie.
Lecytyna jest bezpieczna (również dla dzieci), jeśli przyjmuje się ją według zaleceń. Nie należy przekraczać wyznaczonej dawki. Zawsze należy uważnie sprawdzać skład suplementu i przeczytać wszystkie informacje na etykiecie.
Jeśli chodzi o skutki uboczne, przedawkowanie lecytyny może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak biegunka, wzdęcia i bóle brzucha. Mogą również wystąpić reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, wysypka i duszność. Nie ma jednak danych na temat skutków długotrwałego przedawkowania lecytyny.
Nie należy jednak się obawiać. Aby doszło do przedawkowania lecytyny, jej spożycie musi być kilkakrotnie wyższe niż zalecana dawka. Jej negatywne skutki mogą nasilać się również wtedy, gdy dana osoba cierpi na nadwrażliwość na lecytynę. W związku tym trzeba pamiętać, by wszystkiego zażywać z umiarem.