Kwercetyna – właściwości i zastosowanie cennego dla organizmu flawonoidu
Z tego artykułu dowiesz się:
Słowo flawonoid może brzmieć nieco tajemniczo, jednak to nic innego, jak substancja, która naturalnie występuje w roślinach i często pełni funkcję barwnika, ale ma również działanie prozdrowotne. Przykładem jest właśnie kwercetyna - skarb dla ciała i zdrowia.
Kwercetyna – co to?
Kwercetyna to - najdokładniej charakteryzując – związek organiczny, który należy do roślinnych flawonoidów. Jest naturalnym barwnikiem, ale posiada również dodatkowe atrybuty w postaci pozytywnego wpływu na zdrowie. Znajduje się m.in. w owocach i warzywach, a także np. w zielonej herbacie. Poziom jej zawartości jest uzależniony od różnych czynników, np. stopnia dojrzałości danej rośliny.
Ciekawostką jest, że kwercetynę wykorzystuje się do zabarwiania bawełny – m.in. na kolor brązowo-czerwony czy pomarańczowy.
Nierzadko może też pojawić się problem z nazwą substancji, dlatego warto zapamiętać, że poprawna pisownia to kwercetyna, natomiast nieprawidłowa: kwercytyna.
Kwercetyna – właściwości lecznicze
Czym charakteryzuje się kwercetyna? Przede wszystkim silnym działaniem antyoksydacyjnym (inaczej przeciwutleniającym) - dzięki temu potrafi neutralizować wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki oraz narządy. Co za tym idzie – dostarczając ciału kwercetynę, spowalniamy proces starzenia się, a także dbamy o układ sercowo-naczyniowy.
Badania potwierdzają m.in. działanie przeciwmiażdżycowe kwercetyny. Warto też dodać, że obniża ona poziom cholesterolu oraz wzmacnia, a także uelastycznia naczynia krwionośne. Dodatkowo, kwercetyna wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Jedną z jej zdolności jest m.in. pomoc ciału w wyeliminowaniu uszkodzonych komórek, stąd ma potencjał we wspomaganiu leczenia chemioterapią.
Kwercetyna na alergię? Zdecydowanie tak! Związek ten hamuje wydzielanie histaminy, która jest odpowiedzialna za różnego rodzaju reakcje alergiczne, a połączenie go z wapnem dodatkowo pozwoli ochronić się od skutków uczulenia. Nieocenioną cechą kwercetyny jest również umiejętność obniżania stanów zapalnych – służy ciału jako antybakteryjny oraz przeciwwirusowy wspomagacz, stąd może być pomocnym elementem w profilaktyce i przebiegu COVID-19. Kwercetyna a tarczyca? Tu również świetnie sprawdzi się ten flawonoid, który zawiera antyoksydanty potrzebne w przebiegu chorób takich jak Hashimoto czy niedoczynność tarczycy.
O Hashimoto więcej opowiadamy na naszym kanale YouTube – zajrzyj do nas:
Jakie jeszcze zastosowanie ma kwercetyna? Między innymi świetnie regeneruje organizm po wysiłku i wspomaga procesy metaboliczne. Czy kwercetyna odchudza? Tak! To naturalny, bezpieczny spalacz tłuszczu. Badania potwierdzają, że ten cenny flawonoid potrafi kontrolować masę tkanki tłuszczowej – zatem powinny zwrócić na nią uwagę osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy.
Co ważne, kwercetyna zmniejsza również stres oksydacyjny, który prowadzić do osłabienia narządów oraz chorób. Pojęcie to można zdefiniować jako brak równowagi między ilością wolny rodników (czyli niebezpiecznych substancji) a antyoksydantami (dobrymi dla naszego organizmu związkami). Kwercetyna ma również funkcję przeciwcukrzycową, detoksykującą i przeciwarytmiczną.
Podsumowując, kwercetyna charakteryzuje się między innymi działaniem:
- przeciwalergicznym,
- przeciwzapalnym,
- antybakteryjnym,
- odchudzającym,
- oczyszczającym,
- przeciwcukrzycowym,
- przeciwnowotworowym,
- przeciwarytmicznym.
PRZEJDŹ DO KURACJI DLA ZDROWIA
Zdrowe produkty bogate w kwercetynę
Kwercetyna występuje głównie w produktach roślinnych.
Gdzie znajduje się jej najwięcej?
W dojrzałych warzywach i owocach takich jak:
- cebula,
- pomidor,
- brokuł,
- czosnek,
- burak,
- papryka,
- kalafior,
- jabłko,
- pomarańcza,
- borówka,
- cytryna.
O pomidorze piszemy więcej tutaj: Pomidory – zdrowie ukryte w roślinie przywiezionej do Europy przez Krzysztofa Kolumba
O czosnku piszemy więcej tutaj: Czosnek a zdrowie, czyli superfoods w kuchni
Wszystko to można znaleźć w pełnowartościowych produktach od Zdrowej Zupy. Nasze bezglutenowe zupy (w tym keto), pasty, sosy, desery oraz soki i smoothies zawierają ogrom składników mineralnych, witamin i flawonoidów (również kwercetynę). Stawiamy na najlepsze, certyfikowane składniki i świeże warzywa oraz owoce z zaufanych źródeł – to gwarant bezpieczeństwa i jakości pożywienia.
Zajrzyj do nas i znajdź swój ulubiony smakołyk z kwercetyną: SKLEP
Gdzie jeszcze można znaleźć kwercetynę?
W zielonej herbacie, miodzie oraz przyprawach, które również zawierają nasze produkty. Oto przykłady: oregano, kolendra, lubczyk, liść laurowy.
Ważne! Najwięcej kwercetyny mają zewnętrzne elementy owoców i warzyw, dlatego nie wystrzegaj się jedzenia ich ze skórką.
Do naszych bulionach dodajemy cebulę i czosnek w łupinach – to bardzo wzbogaca potrawę w kwercetynę. Oczywiście wyrzucamy zewnętrzną, suchą warstwę. Pozostałą, czystą część z brązowymi łupinami wrzucamy na kilkanaście godzin do gotującego się bulionu.
Uwaga! Większość osób wyrzuca łupiny z cebuli, nie wiedząc, jaki to skarb dla ich zdrowia – bardzo bogate źródło kwercetyny. To ona daje charakterystyczną barwę jajkom gotowanym w łupinach cebuli na Wielkanoc, a ten barwnik ma walory zdrowotne: przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe!
Kwercetyna występuje również w formie suplementu diety, często można ją znaleźć też w produktach przeciwalergicznych oraz przeciwcukrzycowych.
Moc kwercetyny w cebuli - przepisy
Warto skorzystać z właściwości cebuli – szczególnie z mocy kwercetyny zawartej w łupinie. Oto pomysły na wspaniałe specyfiki, które wzmocnią organizm.
SYROP Z ŁUPINAMI CEBULI – DO STOSOWANIA SZCZEGÓLNIE PRZY ALERGIACH ORAZ ASTMIE OSKRZELOWEJ
Przygotuj:
- rozdrobnione łupiny cebuli (ok. 2 łyżek);
- świeże igły sosny (ok. 5 łyżek);
- owoce dzikiej róży (ok. 3 łyżki, najlepiej zmielone).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj dokładnie składniki i wsyp je do dużego garnka.
- Zalej składniki litrem wody.
- Od rozpoczęcia wrzenia gotuj miksturę na małym ogniu przez ok. 10 min.
- Przelej syrop do termosu i odczekaj całą noc.
- Wypijaj pół litra napoju na dzień – w kilku/kilkunastu porcjach.
HERBATA Z ŁUPIN CEBULI – DO STOSOWANIA SZCZEGÓLNIE PRZY ALERGII, INSULINOOPORNOŚCI, PROBLEMACH Z KRĄŻENIEM, ASTMIE, PROBLEMACH ZE STRONY UKŁADU TRAWIENNEGO ORAZ CUKRZYCY
Przygotuj:
- dużą garść łupin cebuli.
Sposób przygotowania:
- Wlej litr wody do dużego garnka i wsyp łupiny cebuli.
- Zagotuj wodę.
- Przykryj garnek i odstaw miksturę na ok. kwadrans.
- Przecedź herbatę i wypij w ciągu dnia.
Kwercetyna – przeciwwskazania
Kwercetyna dla dzieci jak i dorosłych jest bezpieczna. Kobiety w ciąży również nie powinny obawiać się tego składnika, aczkolwiek jego suplementowanie warto skonsultować z lekarzem. Przeciwskazania do stosowania kwercetyny to m.in. zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie oraz niska krzepliwość krwi. Naturalnie bardzo trudno przedawkować ten wartościowy flawonoid, natomiast suplement powinno się dawkować zgodnie z zaleceniami na etykiecie czy pudełku.
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!