Izoflawony – polecany przez ekspertów środek na utrzymanie równowagi hormonalnej u kobiet
Z tego artykułu dowiesz się:
Czas przekwitania wcale nie musi być trudnym i wyczerpującym dla ciała procesem. Odpowiednio dbając o siebie, można zmniejszyć dokuczliwe objawy menopauzy. W tym przypadku świetnie sprawdzą się izoflawony roślinne. Jednak warto dodać, że to nie ich jedyne właściwości.
Izoflawony – co to jest?
Izoflawony to fitoestrogeny występujące m.in. w roślinach strączkowych i należące do grupy flawonoidów. Warto nieco bliżej przyjrzeć się pojęciu fitoestrogenów - oznacza ono związki, które występują naturalnie w roślinach i działają podobnie jak estrogeny.
Hormony te mają istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu kobiet – to właśnie ich niedobór powoduje m.in. uderzenia gorąca czy rozdrażnienie.
Izoflawony występują rzadziej w porównaniu do innych flawonoidów.
Trzy główne izoflawony to:
- diadzeina,
- genisteina,
- biochanina.
Gdzie znaleźć izoflawony?
Największe stężenie izoflawonów występuje w ziarnach soi, jednak w mniejszych stężeniach znajdziesz je również w roślinach strączkowych (np. soczewicy, która znajduje się w naszych zdrowych zupach) czy orzechach ziemnych (np. w naszej keto pomidorowej z orzechami i kurczakiem).
Znane są również izoflawony z czerwonej koniczyny, jednak to izoflawony sojowe są najczęściej polecane. Są one jednym ze składników tofu, dlatego warto wprowadzić ten przysmak do swojej diety.
Gdzie natomiast nie znajdziemy izoflawonów? Na przykład w białku wyizolowanym z produktów mlecznych - nie daj się zwieźć tego typu informacjom.
Izoflawony sojowe – działanie
Izoflawony łagodzą objawy menopauzy. To jedna z głównych właściwości izoflawonów. Azjatki już od wielu lat stosują izoflawony jako suplement diety podczas klimakterium. Jednak izoflawony wykazują pozytywny wpływ na organizm kobiety również w okresie pomenopauzalnym.
Hamują m.in. miażdżycę oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo pomagają obniżyć cholesterol, a także usprawnić mikrokrążenie. Izoflawony sojowe mają korzystny wpływ na układ kostny, dlatego ich obecność w diecie może uchronić przed osteoporozą. Dodatkowo, związki te zwiększają poziom wapnia w kościach i pomagają uregulować gospodarkę wapniowo-fosforanowej w ciele.
Należy wspomnieć o działaniu antyoksydacyjnym izoflawonów. Dzięki ich zdolności do obrony organizmu przed wirusami i bakteriami, a także przeciwdziałaniu wolnym rodnikom, są wielkim wsparciem dla układu odpornościowego.
Badania wskazują, że izoflawony chronią przed nowotworami – są stosowane zarówno w profilaktyce, jak podczas samej terapii w czasie choroby.
Izoflawony sojowe – przeciwwskazania i skutki uboczne
Należy pamiętać, że izoflawony sojowe nie dla wszystkich będą bezpieczne. Szczególnie uważać na nie powinny osoby uczulone na soję, która jest silnym alergenem.
Również z rozwagą do fitoestrogenów powinny podchodzić kobiety w ciąży (związki te mogą mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka) oraz mężczyźni (mogą pojawić się u nich zaburzenia hormonalne).
Istnieją badania, które wskazują, że izoflawony z soi mogą hamować funkcję peroksydazy tarczycowej, która jest potrzebna do produkcji hormonów tarczycy. Takie zaburzenie w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej to jeden z możliwych powodów niedoczynności tarczycy.
Izoflawonów sojowych powinny wystrzegać się także osoby, które z różnych, innych powodów unikają soi w diecie.
Przepis na danie bogate w izoflawony – tofu z soczewicą, ryżem i pastą curry
Przygotuj:
- 200 g soczewicy,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- masło ghee (więcej o maśle GHEE piszemy tutaj: Masło klarowane (ghee)),
- sok z limonki,
- czubatą łyżkę Twojej ulubionej, tajskiej pasty curry,
- kostkę białego tofu,
- ok. 200 g ryżu (wybieraj ryż bez woreczka).
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż.
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
- Podsmaż cebulę i czosnek na maśle ghee.
- Kiedy cebula z czosnkiem się zeszklą, dołóż pastę curry, a po chwili wsyp soczewicę.
- Dodaj sok z limonki i poczekaj, aż soczewica zmięknie.
- Pokrój tofu w kostkę.
- Dołóż tofu do garnka i gotuj jeszcze około 5 minut.
- Danie podaj z wcześniej ugotowanym ryżem.
Podoba Ci się ten przepis? Chcesz go spróbować w swojej kuchni? Wypróbuj danie i daj nam znać, jak Ci wyszło.
Jeśli jednak nie masz czasu na gotowanie, sprawdź nasze zupy. Przygotowujemy je według autorskiej receptury z produktów 100% Bio, bez użycia sztucznych substancji konserwujących.