Hashimoto – co kryje się za niedoczynnością tarczycy?

Z tego artykułu dowiesz się:
Hashimoto to choroba, która dotyka co raz więcej z nas. Wiecie, że 5-krotnie częściej chorują kobiety niż mężczyźni? Jakie są jej objawy i jak sobie z nią radzić?
Hashimoto, czyli przewlekłe zapalenie tarczycy ma podłoże genetyczne, a co więcej jest chorobą autoimmunologiczną, czyli taką, w której układ odpornościowy zawodzi, atakując własne, zdrowe komórki. W rezultacie dochodzi do niedoczynności tarczycy. Czy zmianą stylu odżywiania możemy sobie pomóc w walce z tym schorzeniem? Sięgnijcie do naszych wskazówek!
Hashimoto - choroba autoimmunologiczna
Jak wiecie, rolą układu immunologicznego jest ochrona organizmu. Odwrotnością tego procesu jest autoimmunizacja, czyli błędna odpowiedź odpornościowa. W kontekście Hashimoto układ immunologiczny mylnie rozpoznaje białka tarczycowe jako wrogie i niszczy je. Co to oznacza? Prościej mówiąc, nie rozpoznaje tarczycy jako własnego narządu, więc atakuje ją. To z kolei skutkuje tym, że osłabiona i zainfekowana tarczyca jest coraz mniej wydolna i produkuje mniej hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania przemiany materii naszego organizmu.
Przeczytaj także: Dieta bez glutenu i laktozy – co jeść?
Hashimoto - objawy
Na rozwój tej choroby mają wpływ tak czynniki genetyczne, jak i środowiskowe czy żywieniowe. Jak rozpoznać Hashimoto? Jej objawy są bardzo różnorodne. Co więcej, może rozwijać się w organizmie stopniowo przez lata, dlatego czasem diagnoza choroby jest opóźniona.
Zauważasz u siebie problem z gubieniem kilogramów lub wręcz przybieranie na wadze mimo diety? To może być jeden z objawów Hashimoto! Co jest winowajcą tej sytuacji? Spowolniona przemiana materii. Brak wspomagania ze strony tarczycy, a konkretnie zatrzymanie produkcji jej hormonów, w znacznym stopniu pogarsza metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Do tego dołożyć trzeba szereg innych objawów dotyczących sfery psychicznej oraz fizycznej.
fot. Kinga Cichewicz / Unsplash
Objawy Hashimoto - sfera psychiczna
- zmęczenie, ospałość
- uczucie wyziębienia
- obniżenie kondycji intelektualnej
- problemy z koncentracją
- apatia
- huśtawka nastrojów
- stany depresyjne
Objawy Hashimoto - sfera fizyczna
- wzdęty brzuch
- zaparcia
- spowolniona przemiana materii
- sucha skóra
- matowe, łamliwe włosy
- wypadanie włosów
- opuchnięte ciało
- zaburzenia miesiączkowania
- podwyższony cholesterol
Hashimoto - leczenie
Nieleczona choroba Hashimoto może prowadzić do głębokiej depresji, niepłodności, chorób serca, a nawet śpiączki, dlatego nie należy jej lekceważyć. W takim razie, jak się z nią rozprawić? Po pierwsze, naszym celem jest unormowanie stężenia hormonu przysadki mózgowej TSH (który stymuluje tarczycę do produkcji jej hormonów T3 i T4) i przywrócenie tym samym prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W momencie, gdy tarczyca jest niewydolna i produkcja jej hormonu T4 spada, poziom TSH jest zbyt wysoki. Leczenie farmakologiczne opiera się na przyjmowaniu leku zawierającego lewotyroksynę, która ma takie działanie, jak hormon wytwarzany przez gruczoł tarczycy. Pamiętajcie, że Hashimoto wymaga stałej opieki lekarza! To on będzie kontrolował wyniki Waszych badań, a także ustali przyjmowanie i dawkowanie leku.
Hashimoto - dieta i zdrowy styl życia
W ostatnich latach wiele kobiet otrzymało diagnozę tej choroby. Część słusznie, natomiast część musi zmagać się ze społeczną „łatką”. A prawda jest taka, że ten zbiór objawów (podobnie jak w przypadku fibromialgii), w których ciało reaguje autoagresywnie na jakiś czynnik zewnętrzny, może być powodowany przez jedzenie. To z kolei pokazuje, że można, a nawet trzeba, podjąć próbę wyleczenia choroby poprzez radykalną zmianę diety, zanim ta łatka przylgnie już do nas na zawsze.
Oprócz wizyty u endokrynologa, który kieruje terapią w przypadku choroby Hashimoto, powinniśmy więc zadbać o zmianę stylu życia. Dieta powinna być dopasowana do stanu zdrowia, trybu pracy, wieku i płci.
Co jeść w przypadku Hashimoto? Odżywianie bogate w grupę konkretnych składników, które są potrzebne do produkcji oraz metabolizmu hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny) to nasz punkt wyjściowy! Należy więc zadbać o podaż żywności zasobnej w cynk, selen, jod oraz witaminy z grupy B.
Źródło cynku
- pestki dyni (wystarczy mała garść)
- produkty pełnoziarniste
fot. chuttersnap / Unsplash
Źródło selenu
- orzechy brazylijskie (już 1-2 orzechy dziennie pokrywają dziennie zapotrzebowanie organizmu na selen)
- warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola)
- boczniaki
fot. Jo. / Unsplash
Źródło jodu
- owoce morza
- spirulina
- glony
- mineralna woda jodowana
Źródło witamin z grupy B
- jajka
- ryby
- fermentowane produkty mleczne
- soja
- kasza gryczana
- płatki amarantusowe
Nie zapominajcie też o tym, jak ważne jest wzbogacenie diety w składniki o działaniu przeciwzapalnym, czyli bogactwo magnezu i żelaza. Równie cenne są antyoksydanty, które znajdują się w owocach i warzywach o intensywnej barwie.
Pamiętajmy, że przy niedoczynności tarczycy nie należy przesadzać z ilością dostarczanych kalorii. Wysokoenergetyczne orzechy smakują, ale lubią też tuczyć. Uzupełniaj więc swój sposób odżywiania w potrzebne składniki w sposób zrównoważony. Co ważne, nie stosuj jednak diet niskokalorycznych i ubogich w białko, które mogą ograniczyć wydzielanie hormonów tarczycy. Dlaczego? To z kolei spowolni metabolizm organizmu. Warto jeść produkty bogate w białko.
GOTOWE POSIŁKI ZE SKŁADNIKAMI ODŻYWCZYMI ZNAJDZIESZ TUTAJ -> SKLEP
Czego nie jeść przy Hashimoto?
W kontekście Hashimoto, ale i innych schorzeń kluczowe znaczenie ma sposób odżywiania i holistyczne podejście do dbania o organizm. Mamy nadzieję, że nasze artykuły będą dla Was wskazówką i początkiem zdrowej drogi życia!
Odwiedź nasz kanał YouTube, w którym opowiadamy o Hashimoto z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!