E330 - co to jest?

Z tego artykułu dowiesz się:
E330 to symbol kwasu cytrynowego, który wykorzystujemy w gospodarstwach domowych, a jego pospolita nazwa to po prostu kwasek cytrynowy. Gdy czytamy etykiety ze składem na żywności, widzimy masę dziwnych symboli, takich jak np. E330, których nie znamy, dlatego wydają nam się “niezdrową chemią”. Zanim zaczniemy panikować, warto jest zapoznać się z symboliką, by móc odróżnić to, co bezpieczne dla zdrowia od składników, które faktycznie nie wpływają korzystnie na nasz organizm.
Lista E - składników stosowanych w przemyśle spożywczym
- E100-E199 – barwniki,
- E200-E299 – konserwanty,
- E300-E399 – przeciwutleniacze,
- E400-E499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające,
- E500-E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu,
- E600-E699 – wzmacniacze smaku,
- E700-E799 – antybiotyki,
- E900-E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu,
- E1300-E1400 – modyfikowane skrobie.

Regulator kwasowości, czyli zastosowanie kwasu cytrynowego w kuchni
Kwas cytrynowy to substancja, która pełni w kuchni funkcję regulatora kwasowości. Zwiększając kwasowość żywności, obniża się jej pH, co wpływa korzystnie na wydobycie i poprawę smaku potrawy oraz wydłużenie czasu jej trwałości. Chroni także żywność przed zmianą jej naturalnej barwy. Dlatego też przy produkcji niektórych zup, szczególnie tych, które nie mają w swoim składzie pomidorów, stosujemy kwasek cytrynowy. Regulator kwasowości to nie sztuczny konserwant i nie należy mylić tych dwóch pojęć!
Kwasek cytrynowy dodaje się do potraw mięsnych, ryb, zup, sałatek, sosów czy przetworów domowej roboty. Nie istnieją normy określające dopuszczalną ilość spożycia E330, ale po pierwsze, ludzki organizm sam doskonale potrafi wyznaczyć swoją granicę tolerancji kwaśnego smaku. Po drugie, kwasowość tego związku jest tak intensywna, że do żywności (jeśli jest taka potrzeba) dodawana jest naprawdę znikoma ilość kwasku. Potrzeba natomiast wynika ze zbyt wysokiego pH. Dlatego też w kuchni używa się pH-metru, który daje informację o odczynie środowiska. Jeśli jest zasadowe, należy je obniżyć, dodając kwasek. Inaczej żywność (w naszym przypadku zupy) nie mogłyby być przechowywane bezpiecznie poza lodówką.
Prosty przykład z kuchni Zdrowej Zupy: na 45 kg (45000 g) kremu z groszku przypada jedynie 13 g kwasu cytrynowego. Kto próbował, ten wie jak dobrze smakuje!
Czy kwasek cytrynowy jest zdrowy?

Szerokie zastosowanie kwasku cytrynowego w przemyśle spożywczym wynika z faktu, że jest on jak najbardziej bezpieczny dla ludzkiego organizmu i nie wykazuje działania toksycznego.
- Kwas cytrynowy o symbolu E330 to przeciwutleniacz, a więc jest cennym związkiem w przemyśle spożywczym, gdyż zapobiega niepożądanym procesom utleniania.
- Kwaśne środowisko sprawia, że przeciwutleniacze są bardziej stabilne, a co za tym idzie - wydajne.
- Przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy obronne ludzkich komórek.
Te trzy fakty obalają wszelkie pogłoski o kancerogennym działaniu kwasu cytrynowego.
Jak powstaje kwas cytrynowy E330?
Zjawisko powstawania kwasu cytrynowego jest naturalne i można przyrównać je do procesu, dzięki któremu powstały antybiotyki lub znanego nam sposobu kiszenia kapusty . W uproszczeniu chodzi o to, że kwas cytrynowy, kiszonki i antybiotyki uzyskujemy w procesie naturalnych przemian biologicznych. Z tą różnicą, że przebieg kiszenia zachodzi z udziałem bakterii, natomiast kwas cytrynowy tworzą kultury nieszkodliwej w żadnym stopniu ludzkiemu zdrowiu pleśni.
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!