Dynia na Halloween? Tak! Ale to również roślina, którą warto na stałe wdrożyć do menu
Z tego artykułu dowiesz się:
Dynia w diecie niesamowicie sprzyja ciału – m.in. pomaga obniżyć ciśnienie i ułatwia trawienie różnych pokarmów. Podobno Indianie uważali ją za świętą roślinę, a pierwsze uprawy miały miejsce ok. 7000 lat p.n.e. Dziś kilka słów o dyni i jej właściwościach.
Dynia – rodzaje
Kolorowe lampiony z wydrążonych dyni – to pierwsze skojarzenie wielu osób dotyczące dyni. Stały się ono symbolem zwyczaju, znanego głównie ze Stanów Zjednoczonych, który obchodzony jest 31 października. Mowa oczywiście o Halloween.
Sezon na dynię rozpoczyna się pod koniec września, a jego rozkwit ma miejsce właśnie w drugiej połowie października. Często powraca pytanie: dynia – owoc czy warzywo? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ponieważ z botanicznego punktu widzenia to owoc, natomiast ze względu na sposób wykorzystania w kuchni – warzywo.
Dynie dzielą się na jadalne i niejadalne.
Najpopularniejsze odmiany to:
- dynia olbrzymia,
- dynia zwyczajna,
- dynia piżmowa,
- dynia hokkaido,
- dynia muscat,
- dynia makaronowa (z niej robi się makaron z dynią).
Dynia – uprawa jest łatwa? To kolejna zagwozdka, która pojawia się w głowie wielu amatorów tego warzywa. Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że dynia „nie przepada” za niskimi temperaturami, zatem należy ją wysiać najlepiej w maju. Następne ważne elementy to nawodnienie – niedobór wody może spowodować mniej satysfakcjonujące plony – oraz gleba – najlepiej żyzna, bogata w próchnicę).
Dynia – właściwości
Jest wiele powodów, które mogą skłonić do tego, aby częściej jeść dynię. Przede wszystkim to świetne źródło składników odżywczych. Dynia = witaminy – w tym witamina A, która hamuje rozwój „kurzej ślepoty” i wspiera pracę narządu wzroku. Warzywo to bierze również udział w powstawaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. W jaki sposób? Wszystko za sprawą aminokwasu o nazwie tryptofan w składzie, który wspomaga produkcję wspomnianego hormonu i należy go dostarczać ciału z zewnątrz. Dynia zawiera w składzie również błonnik, co świetnie wpływa na proces trawienia. Dodatkowo ma niską kaloryczność, więc jest idealny produkt dla osób chcących schudnąć lub utrzymać wagę. Co natomiast z indeksem kalorycznym? Jest on dosyć wysoki, ponieważ wynosi 75 (nieco niższy indeks ma odmiana hokkaido – jest on równy 66).
Jakie jeszcze pozytywne korzyści niesie ze sobą jedzenie dyni? Na pewno dostarczy organizmowi cynku (ważnego pierwiastka - zwłaszcza w diecie mężczyzn) oraz żelaza (na ten aspekt szczególnie powinny zwrócić uwagę kobiety podczas menstruacji.
Oto kolejne kroki metody przeznaczonej dla dorosłych:
- zjedz na czczo ok. 2 łyżki świeżych, rozdrobnionych pestek – bez łupin.
- po ok. 2 godzinach przyjmij środek przeczyszczający.
To działanie można powtórzyć np. po 2 dniach.
Spożywanie dyni również:
- wspomaga pracę serca,
- obniża ciśnienie,
- chroni przed udarem i rakiem,
- działa przeciwwymiotnie.
Kto natomiast powinien uważać z nadmiarem przysmaków dyniowych? Z pewnością osoby, które cierpią na dolegliwości nerek - dynia wykazuje działanie moczopędne.
Zdrowa zupa dyniowa
W Zdrowej Zupie wybieramy najzdrowsze składniki i stawiamy na pożywne połączenia smakowe, które dostarczą ciału energię, dobre samopoczucie oraz najpotrzebniejsze składniki odżywcze.
Nie mogło zatem zabraknąć w naszej rodzinie zup DYNIOWEJ, do której dodaliśmy komosę ryżową (nazywaną również quinoa). W naszym gotowym posiłku nie znajdziesz glutenu, laktozy czy cukru. Stawiamy na warzywa i owoce z zaufanych źródeł oraz certyfikowane półprodukty. Jeśli nie masz czasu czy chęci gotować, a chciałabyś/chciałbyś spróbować aromatycznego przysmaku z dyni, to zapraszamy do naszego sklepu.
Znajdziesz tam też inne smaki, które mogą Cię zainteresować. Dynia na obiad, śniadanie czy kolację to świetny pomysł – szczególnie w formie rozgrzewającego, płynnego posiłku.
Dynia – przepisy
Co widzisz, wpisując w Google: DYNIA PRZEPISY? Albo DYNIA PRZETWORY? Pojawia się zapewnie wiele receptur na wspaniałe dania.
A czy wiesz, że ta wspaniała roślina sprawdzi się również jako domowy kosmetyk?
Oto 2 przepisy na maseczkę z dyni:
Przygotuj:
- miseczkę,
- miąższ z dyni,
- jajko,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki.
2. Nałóż maseczkę na czystą i suchą twarz.
3. Pozostaw maseczkę na twarzy przez około 15 minut.
4. Zmyj twarz letnią wodą.
Przygotuj:
- miseczkę,
- kostkę świeżej dyni,
- łyżkę oliwy z oliwek,
- garść zmielonego siemienia lnianego (dobrze wymoczyć go wcześniej w wodzie).
Sposób przygotowania:
1. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.
2. Dodaj oliwę z oliwek oraz siemię lniane.
3. Zblenduj składniki.
4. Nałóż maseczkę i pozostaw na ok. 20 minut.
5. Zmyj dokładnie twarz letnią wodą.
Przygotowaliśmy dla Ciebie również przepis na syrop do kawy z dyni:
Przygotuj:
- duża szklankę wody,
- mały garnek,
- 180 g puree z dyni,
- 7 łyżek ksylitolu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta imbiru,
- szczypta łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2, 3 goździki.
Sposób przygotowania:
1. Zmieszaj wszystkie składniki i wrzuć do garnka.
2. Zagotuj składniki, a następnie gotuj na małym gazie do czasu, kiedy substancja przybierze formę gęstego syropu.
3. Usuń goździki i dodaj syrop do ulubionej kawy.
O zasadach kuracji mówimy na kanale YouTube – obejrzyj film: