Dieta przy zapaleniu żołądka - co jeść, a czego nie jeść?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest zapalenie żołądka?
- Jakie są przyczyny zapalenia żołądka?
- Objawy zapalenia żołądka
- Jak leczyć zapalenie błony śluzowej żołądka?
- Jaka powinna być dieta przy zapaleniu żołądka? Ogólne zalecenia żywieniowe
- Dieta przy zapaleniu żołądka - tabela produktów zalecanych i niezalecanych
- Najważniejsze zasady przy leczeniu zapalenia żołądka - o czym musisz pamiętać?
- Co zrobić, aby dieta stała się łatwiejsza w utrzymaniu?
- Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka - podsumowanie
Kłopoty z układem pokarmowym odbierają Ci przyjemność z jedzenia? Ból brzucha, nudności i wymioty regularnie uprzykrzają Twoje życie? Takie objawy czasem świadczą o zapaleniu żołądka! Dowiedz się, jak rozpoznać i leczyć ten stan chorobowy. Im szybciej zaczniesz działać, tym lepiej. Łagodna postać zapalenia żołądka jest w pełni uleczalna, a istotną rolę w terapii odgrywa prawidłowa dieta. Wyeliminuj objawy choroby i odzyskaj przyjemność ze spożywania posiłków.
Czym jest zapalenie żołądka?
Czy każdy ból brzucha to zapalenie żołądka? Na szczęście nie! O zapaleniu mówimy, gdy dochodzi do uszkodzenia najbardziej zewnętrznej warstwy żołądka – błony śluzowej. W fizjologicznych warunkach błona śluzowa bierze udział w trawieniu i odpowiada za ochronę. Zabezpiecza narząd przed działaniem soku żołądkowego. Gdy wszystko funkcjonuje prawidłowo, błona śluzowa wywiązuje się ze swoich obowiązków, a układ pokarmowy działa bez zastrzeżeń. Problem pojawia się, gdy dochodzi do różnych zaburzeń.
Istnieje wiele czynników, które potrafią negatywnie wpłynąć błonę śluzową. Ich działanie doprowadza do uszkodzeń, które w konsekwencji skutkują występowaniem nieprzyjemnych objawów. Leczenie zapalenia błony śluzowej żołądka zależy od czynnika, które je wywołało. Możliwych przyczyn jest kilka, a jedna z nich odpowiada za większość przypadków. Sprawdźmy je!
Jakie są przyczyny zapalenia żołądka?
Zapalenie błony śluzowej żołądka, podobnie jak wiele innych chorób, może być skutkiem oddziaływania rozmaitych czynników. Choroba atakuje dosyć często, a w zależności od czasu trwania można podzielić ją na:
- Ostre zapalenie żołądka
- Przewlekłe zapalenie żołądka
Za większość przypadków zapalenia błony śluzowej żołądka odpowiada zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Szacuje się, że około 50% ludzi na świecie jest nosicielami tego patogenu. U większości nie dochodzi jednak do rozwoju objawów choroby. Zakażenie z reguły prowadzi do ostrego zapalenia żołądka, którego objawy mogą samoistnie ustąpić. Niestety, zapalenie ostre często przechodzi w zapalenie przewlekłe, które dalej niszczy śluzówkę żołądka i prowadzi do powikłań [1].
Jedną z konsekwencji uszkodzeń błony śluzowej i stanu zapalnego w obrębie ściany żołądka są popularne wrzody żołądka. Choroba wrzodowa daje nieprzyjemne objawy, a najczęściej występującym jest ból w górnej części brzucha. Z reguły pojawia się on kilka godzin po spożyciu posiłku.
Zdarza się, że zapalenie nie jest wywołane przez bakterię Helicobacter pylori. Jakie inne czynniki i zaburzenia potrafią negatywnie oddziaływać na błonę śluzową żołądka? Chodzi przede wszystkim o:
- Nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych
- Nadużywanie alkoholu
- Nadużywanie preparatów zawierających żelazo
- Procesy autoimmynologiczne
- Gastropatię żółciową
Objawy zapalenia żołądka
Przy zapaleniu żołądka osoba chora może odczuwać wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Część zapaleń przez pewien czas przebiega w sposób utajony, jednak postępujący stan zapalny żołądka w końcu da o sobie znać. Im wcześniej wykryjesz chorobę, tym skuteczniejsze będzie leczenie. Przy zapaleniu żołądka możesz odczuwać następujące objawy ze strony układu pokarmowego:
- Bóle brzucha
- Nudności
- Wymioty
- Ciągłe uczucie pełności
Jeżeli któryś z problemów dotyka Cię regularnie, udaj się do lekarza. Podstawowym badaniem służącym do rozpoznania zapalenia żołądka jest gastroskopia. Podczas niej pobiera się także wycinki do badania histopatologicznego. Dodatkowo lekarz może zlecić wykonanie testu na obecność Helicobacter pylori.
Jak leczyć zapalenie błony śluzowej żołądka?
Leczenie zapalenia żołądka zależy od przyczyny, która je wywołała. W przypadku zakażenia Helicobacter pylori terapia polega na usunięciu bakterii. Podczas leczenia stosuje się różne środki, w tym: antybiotyki, inhibitory pompy protonowej i preparaty bizmutu [2].
Jeżeli zapalenie żołądka wywoł alkohol albo leki, należy wyeliminować czynniki drażniące błonę śluzową. Zazwyczaj to wystarczy, aby objawy ustąpiły. Czasem lekarz może dodatkowo przepisać leki hamujące wydzielanie soku żołądkowego – wspomogą one regenerację śluzówki.
W pozostałych przypadkach o leczenie najlepiej zapytać swojego lekarza prowadzącego. Są one na tyle rzadkie i niespecyficzne, że ciężko wskazać dokładny przebieg terapii.
Jak długo leczy się zapalenie żołądka?
Czas trwania leczenia również zależy od czynnika wywołującego zapalenie. Dla przykładu, leczenie zakażeń Helicobacter pylori trwa 10-14 dni. Zdarza się jednak, że terapia nie przyniesie efektu. W takim wypadku podchodzi się do niej kolejny raz – czas trwania jest taki sam.
Błona śluzowa żołądka potrzebuje też czasu na regenerację. To, ile będzie trwało leczenie, zależy więc od indywidualnego przypadku. Każdy człowiek ma inny stopień zaawansowania zmian i każdego charakteryzują inne zdolności do regeneracji. Trzeba jednak założyć, że potrwa to nieco dłużej niż leczenie przeziębienia.
Dieta przy zapaleniu żołądka - czy to ma znaczenie?
Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka ogromne znaczenie odgrywa prawidłowe żywienie. Stosowanie odpowiedniej diety złagodzi dolegliwości bólowe i wspomoże terapię. Jadłospis powinien zaspokajać potrzeby organizmu i redukować objawy. Dzięki wybieraniu właściwych produktów poczujesz się lepiej i zadbasz o swój stan odżywienia. Jakie są ogólne zasady postępowania dietetycznego przy zapaleniu żołądka?
Jaka powinna być dieta przy zapaleniu żołądka? Ogólne zalecenia żywieniowe
Przy zapaleniu żołądka zalecana jest dieta lekkostrawna. Spożywane produkty nie powinny długo zalegać w żołądku i nasilać dolegliwości. Oprócz doboru produktów istotny jest również sposób przygotowania. W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka najlepiej sprawdzą się potrawy gotowane. Należy też zwrócić uwagę na liczbę posiłków w ciągu dnia oraz wielkość porcji [3]. Rozbierzmy wszystkie te zagadnienia na czynniki pierwsze!
Czego nie wolno jeść przy zapaleniu żołądka?
Jedzenie niektórych potraw i produktów obciąża układ pokarmowy. Chodzi przede wszystkim o potrawy ciężkostrawne, z którymi enzymy trawienne radzą sobie znacznie gorzej. Przede wszystkim wyeliminuj ze swojego jadłospisu:
- Tłuste mięsa
- Przetwory mięsne
- Inne produkty o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego (np. ser żółty)
- Potrawy smażone
- Produkty o wysokim stopniu przetworzenia
- Produkty marynowane.
Niestety dieta przy zapaleniu żołądka wymaga też zrezygnowania z produktów zdrowych, dostarczających wielu składników odżywczych. Zaliczamy do nich produkty bogate w błonnik, który mechanicznie drażni układ pokarmowy oraz utrudnia trawienie. Negatywnie działają także produkty chemicznie drażniące błonę śluzową. Dodatkowo dla osoby z zapaleniem żołądka niezalecane są produkty wzdymające, jak nasiona roślin strączkowych czy warzywa kapustne. Z przedstawicielami poszczególnych grup zapoznasz się w poniższej tabeli.
Co jeść przy stanach zapalnych żołądka?
Dieta przy zapaleniu żołądka musi opierać się o posiłki i produkty lekkostrawne. Co to właściwie znaczy? Chodzi o pożywienie, które zawiera ograniczoną ilość tłuszczu i błonnika. Dieta lekkostrawna charakteryzuje się też rezygnacją z potraw smażonych i wędzonych. Zaleca się gotowanie w wodzie i na parze.
Pamiętaj jednak, aby ze swojego jadłospisu nie wykluczać całkowicie warzyw i owoców. Są cennym źródłem: witamin, składników mineralnych i innych wartościowych substancji. To prawda, zawierają błonnik pokarmowy. Część z nich powoduje też inne negatywne efekty. Dozwolone owoce i warzywa możesz jednak poddać obróbce, która ułatwi ich strawność. W tym celu wykorzystaj: obieranie, rozdrabnianie i gotowanie.
W swoim jadłospisie znajdź miejsce na artykuły spożywcze wpływające na czynność wydzielniczą żołądka. Zaliczamy do nich: mleko (do 2%) i produkty mleczne, chude mięso, jaja, masło i oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy. Te produkty ograniczają wydzielanie soku żołądkowego i nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
Co można pić przy zapaleniu żołądka?
Najlepszym wyborem będzie niegazowana woda mineralna, jednak dopuszczalna jest również słaba herbata i słaba kawa zbożowa. Przy zapaleniu żołądka możesz również pić wspomniane wcześniej mleko. Odstaw natomiast: napoje gazowane, napoje zawierające kofeinę (mocna herbata, kawa, energetyki) oraz napoje alkoholowe.
Ile posiłków spożywać?
Z ilu posiłków składa się dieta przy zapaleniu żołądka? Spróbuj jeść niewielkie posiłki co 3-4 godziny. Daje to łącznie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Pamiętaj o regularności i staraj się nie podjadać między poszczególnymi z nich.
Dieta przy zapaleniu żołądka - tabela produktów zalecanych i niezalecanych
Wszystkich zaleceń i przeciwwskazań jest całkiem sporo, prawda? Pewnie uważasz, że przydałby Ci się przykładowy jadłospis. Niestety, ale wartość energetyczna i rozkład składników odżywczych powinien zostać dostosowany specjalnie pod Ciebie. Uniwersalna przykładowa dieta nie istnieje. Mamy jednak coś w zamian! Poniżej znajdziesz tabelę z zalecanymi i niezalecanymi produktami z każdej grupy - włącznie ze sposobem przygotowania.
SPRAWDŹ ZDROWE PRODUKTY DLA ŻOŁĄDKA: SKLEP
Najważniejsze zasady przy leczeniu zapalenia żołądka - o czym musisz pamiętać?
Przy zapaleniu żołądka dieta oraz styl życia odgrywają znaczącą rolę. Trzymanie się określonych zasad pozwoli zregenerować błonę śluzową żołądka i szybciej wrócić do sprawności. Dzięki nim unikniesz też przykrych powikłań. Na co musisz zwrócić uwagę?
- Wyeliminuj ze swojego jadłospisu ostre przyprawy i potrawy pikantne.
- Uważaj na owoce cytrusowe i soki owocowe, które mogą drażnić błonę śluzową.
- Trzymaj się zasad diety łatwostrawnej.
- Mocna herbata i inne mocne napary są niezalecane.
- Uważaj na niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), bo ich nadmierne stosowanie jest jedną z przyczyn zapalenia.
- Włącz do swojego jadłospisu produkty, które wpływają na wydzielanie soku żołądkowego.
Co zrobić, aby dieta stała się łatwiejsza w utrzymaniu?
Dieta przy zapaleniu żołądka sprawia wrażenie wymagającej. Żywienie zdrowego człowieka opiera się o kilka zasad, a tutaj musimy pamiętać o tak wielu rzeczach! Początki bywają trudne, jednak kilka prostych sposobów ułatwi Ci przestrzeganie zaleceń.
- Gotuj większe porcje posiłków, dzięki czemu zaoszczędzisz czas.
- Doprawiaj posiłki dozwolonymi przyprawami.
- Próbuj nowych potraw, unikaj monotonnego jadłospisu.
- Poproś kogoś o pomoc w przygotowaniu posiłków.
- Dodaj ten artykuł do zakładek, aby zawsze mieć szybki dostęp do tabeli produktów zalecanych i niezalecanych.
- Pamiętaj o małych przyjemnościach.
Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka - podsumowanie
Walczysz z zapaleniem żołądka? Doskonale wiemy, jakie trudności za tym stoją. Przestrzeganie diety pomoże Ci jednak szybciej wrócić do zdrowia albo chociaż złagodzi nieprzyjemne dolegliwości w jamie brzusznej. Dieta łatwostrawna również potrafi zachwycić smakiem. Pomimo wielu restrykcji ciągle masz do wyboru szeroką gamę produktów.
Pamiętaj, aby oszczędzać swój żołądek! Unikaj ciężkostrawnych potraw i produktów, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego. Ostre przyprawy zastąp ziołami, a owoce cytrusowe owocami jagodowymi. Jeżeli złapie Cię ochota na coś słodkiego, przetestuj nasze smoothie.
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!