Czym są superfoods?
Z tego artykułu dowiesz się:
Superfoods to produkty roślinne (czyli warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych oraz zboża), które obfitują w składniki niezbędne dla utrzymania zdrowia w dobrej kondycji. Chodzi przede wszystkim o witaminy, minerały, przeciwutleniacze i enzymy – korzystne dla człowieka cząsteczki, dbające o jego witalność, młodość i wysoką aktywność komórek całego ciała. Jeśli chodzi o superfoods, lista jest bardzo długa, ale też bardzo ograniczona, ponieważ tym terminem określać można jedynie żywność nieprzetworzoną!
Superfood – z czym to się je?
Wyjątkowo zdrowa, naturalna żywność to przede wszystkim taka, która pochodzi ze sprawdzonych upraw. Cechuje się ona wysoką zawartością związków bioaktywnych, korzystnie wpływających na różne aspekty zdrowia człowieka. Warzywa, owoce i inne produkty fantastycznie nadają się do sporządzania sałatek, zapiekanek warzywnych, dekorowania kanapek, ale również do gotowania z nich zup. To jedne z najbardziej wartościowych dań, którymi możemy się delektować o każdej porze roku, nadając im właściwego charakteru – orzeźwiającego, wzmacniającego lub rozgrzewającego. Oczyszczające zupy pełne warzyw, zdrowych kasz i roślin strączkowych to wspaniały sposób na pożywny i smakowity obiad!
Polskie superfoods – poznaj polskie superjedzenie
Obco brzmiące superfoods kojarzą się często z produktami trudno dostępnymi – drogimi, pochodzącymi z importu zagranicznymi gatunkami warzyw czy owoców. Warto zaznaczyć, że również wśród roślin „z naszego rodzimego ogródka” znajdziemy mnóstwo przykładów na polskie superfoods.
Oto przykłady.
Kapusta kiszona – biała kapusta po ukiszeniu staje się nieocenionym źródłem błonnika, ale również witaminy C – niezbędnej w okresie jesienno-zimowym do wzmacniania odporności. Wraz z nią układ immunologiczny stymulują też dobroczynne bakterie jelitowe, których kiszonki są świetnym źródłem. Także sok z białej kapusty robi u nas furorę.
Buraki – te słodkie warzywa o charakterystycznym posmaku warto pokochać, bo są pełne witamin z grupy B (wzmacniających układ nerwowy i mięśniowy), żelaza i innych minerałów, a także bardzo silnych przeciwutleniaczy pod postacią ciemnoróżowych barwników betainy i betaniny.
Jabłka – "jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala ode mnie!| – to powiedzenie warto wziąć sobie do serca i jeść nasze polskie jabłka tak często, jak to możliwe oraz pić z nich soki. Pektyny, beta-karoten, witaminy, minerały – to wszystko sprawia, że jabłka są jednymi z najbardziej wartościowych owoców.
Siemię lniane – nasiona lnu odznaczają się wysoką zawartością omegi 3 – kwasów tłuszczowych wspierających pracę serca i wzroku oraz wzmacniających odporność
Superfoods – zagraniczne produkty pełne zdrowia
Wiele zagranicznych superfoods można znaleźć na półkach w polskich sklepach i zdecydowanie warto po nie sięgać, bo są pełne cennych składników. W Zdrowej Zupie bardzo chętnie wykorzystujemy nie tylko polskie superjedzenie, ale i zagraniczne superfoods, ponieważ uważamy, że nigdy nie jest ich zbyt wiele w diecie!
Chia – podobnie jak siemię lniane, nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być lepszym źródłem kwasów omega 3 niż na przykład łosoś hodowlany. Dodatkowo stanowią one fantastyczne źródło pełnowartościowego białka i nadają się do spożycia w dwóch postaciach – suchej i namoczonej.
Quinoa – komosa ryżowa to bezglutenowe zboże o wysokiej zawartości doskonale przyswajalnego białka, żelaza, wapnia oraz zawierające mnóstwo witamin z grupy B. W zupie dyniowej quinoa stanowi sposób na zagęszczenie tego dania oraz zwiększenie jego właściwości odżywczych. Jest pyszna!
Mango – ten tropikalny owoc będący składnikiem naszych smoothies to mnóstwo słodyczy, a do tego witamin A, B, C i E. Dwie ostatnie to silne przeciwutleniacze, które w połączeniu z beta-karotenem stanowią prawdziwą tarczę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu.
Borówka amerykańska – te słodkie owoce, które chętnie wrzucamy do naszych smoothies to prawdziwe superjedzenie. Zawierają cyn, selen, witaminy A, B, C i E, a do tego mnóstwo przeciwutleniaczy polifenolowych. Co więcej, plantacje borówki stają się bardzo popularne w Polsce, co sprawia, że ten owoc (choć nietutejszy) jest coraz łatwiej dostępny.
Zdrowy catering to taki, który zawiera ogrom superfoods w składnikach posiłkach. Posłuchaj na naszym kanale YouTube, jak wybrać zdrowy catering i ile kosztuje:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!