Czy dieta wegańska jest zdrowa? Zalety i wady weganizmu
Z tego artykułu dowiesz się:
Weganizm jest jedną z odmian diety wegetariańskiej, która zakłada całkowite wyeliminowanie z jadłospisu mięsa i produktów odzwierzęcych. Coraz więcej osób postanawia zostać weganinem również ze względu na troskę o zwierzęta i środowisko. Czy dieta wegańska bezpieczna? Jakie produkty warto włączyć do menu, wybierając ten sposób odżywiania? Czy weganizm jest dla każdego? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości.
Początki diety roślinnej
Diety roślinne były znane już w starożytności. Podobno sam Pitagoras (słynny grecki matematyk i filozof) był jednym z pierwszych Europejczyków, którzy postanowili, z powodów etycznych, zrezygnować z mięsa. Przez wieki wiele osób decydowało się na bezmięsne menu. Wegetarianinem był m.in. Leonardo da Vinci – znany malarz renesansowy.
Wegetarianizm i weganizm mają długą tradycję. Pierwsze oficjalne stowarzyszenie wegetarian (ang. The Vegetarian Society) pojawiło się w 1847 w Wielkiej Brytanii. Natomiast najważniejszym punktem w historii diety wegańskiej było powstanie w 1944 roku Stowarzyszenia Wegan (ang. Vegan Society), które miało zrzeszać osoby unikające mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych. W tym samym czasie utworzona została również nazwa vegan, która jest połączeniem 3 pierwszych i 2 ostatnich liter słowa vegetarian – wymyślił ją Donald Watson. Z czasem weganizm stał się nie tylko sposobem odżywiania, ale również stylem życia, któremu przyświeca dbanie o dobro zwierząt.
Dieta wegańska a zdrowie
Myśląc o przejściu na weganizm, wiele osób ma obawy, czy uda im się dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, pierwiastków i witamin. Jednak niepotrzebnie. Zbilansowana dieta wegańska pozwoli zaopatrzyć ciało w najważniejsze składniki odżywcze.
Co zatem powinno znaleźć się na talerzu weganina?
- warzywa i owoce (według nowej piramidy zdrowego żywienia powinny stanowić co najmniej połowę naszego menu),
- rośliny strączkowe,
- produkty zbożowe,
- orzechy i nasiona,
- grzyby,
- oleje.
To bardzo istotne, aby codzienne posiłki były skomponowane z uwzględnieniem wymienionych rodzajów produktów. Jeśli stworzenie planu żywieniowego sprawia trudności, warto skorzystać z pomocy dietetyka. Wykwalifikowany specjalista pomoże z sukcesem rozpocząć i kontynuować przygodę z nowymi nawykami.
Należy jednak dodać, że jest pewna witamina, na którą weganie powinni szczególnie zwrócić uwagę. Jej główne, naturalne źródła to m.in. mięso, ryby, jaja i produkty mleczne, których próżno szukać w diecie wegańskiej. Mowa tutaj o B12 – w diecie opierającej się na roślinach konieczna jest jej dodatkowa suplementacja.
Zalety diety wegańskiej
Badania potwierdzają, że dieta roślinna ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz trawienny. Związane jest to między innymi z dużą zawartością błonnika i antyoksydantów w posiłkach, a jednocześnie spożywaniu w mniejszych ilościach m.in. nasyconych tłuszczów, cukru i cholesterolu. Wiele osób zadaje sobie również następujące pytania: czy dieta wegańska odchudza? Ile można schudnąć, unikając mięsa i produktów odzwierzęcych? Z całą pewnością weganizm sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jak pokazują statystyki, weganie mają często niższy wskaźnik BMI niż osoby o innym sposobie żywienia. Kolejnym, pozytywnym aspektem wyboru diety skomponowanej z roślin są względy ekologiczne – między innymi przyczynienie się do mniejszej emisji gazów cieplarnianych.
Wady diety wegańskiej
To, w jaki sposób się odżywiamy, ma ogromny wpływ na samopoczucie. Niezbilansowana dieta może przynieść ze sobą zagrożenia i szkodliwe skutki – tyczy się to również weganizmu. Źle skomponowane posiłki mogą powodować niedobory ważnych składników, które są niezbędne do dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zatem regularnie się badać i sprawdzać stan swojego zdrowia. Weganie szczególnie powinni monitorować poziom witamin B12 i D, żelaza, kwasów OMEGA 3, cynku oraz wapnia.
Weganizm – dla kogo?
Dieta roślinna może być pełnowartościowym sposobem odżywiania zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i dorosłych. Jednak zachęcamy, aby przed rozpoczęciem nowych nawyków żywieniowych skonsultować się ze specjalistą. To ogromnie ważne na przykład w przypadku osób z różnego rodzaju chorobami (np. cukrzyca, Hashimoto).
W tym miejscu warto również wspomnieć pytanie, które nasuwa się wielu miłośniczkom weganizmu planującym macierzyństwo: czy ciąża i karmienie piersią to przeciwwskazania do diety wegańskiej? Odpowiedź brzmi: nie. Jednak sposób odżywiania (przyszłej czy karmiącej) mamy ma ogromny wpływ na dziecko, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie ciału wartościowych składników odżywczych.
Jak natomiast funkcjonuje zestawienie dieta wegańska a sport? Na weganizm decyduje się wielu sportowców – ich efekty są nadal spektakularne. Jednak należy podkreślić, że sposób odżywiania powinien być skomponowany również pod kątem częstotliwości i intensywności wysiłku fizycznego u danej osoby.
Produkty wegańskie od Zdrowej Zupy
Czy wiesz, że w Indiach leży pierwsze, wegetariańskie miasto na świecie? Miejsce to nazywa się Palitana i według prawa na jego terenie zabronione jest sprzedawanie i jedzenie mięsa, ryb oraz jaj. Czy coraz więcej miejscowości pójdzie za tym przykładem? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, jednak z pewnością dieta wegańska ma coraz więcej miłośników. Na sklepowych półkach czy w wielu restauracjach można zauważyć sporo potraw wegańskich (np. kotlety z buraka). W Zdrowej Zupie również ciekawe propozycje dań dla wegan: zupy, chleby, pasty do smarowania, sosy i desery. Dodatkowo, wszystkie produkty są pozbawione glutenu, laktozy, a także cukru. Zdrowe smakołyki wegańskie to również pełnowartościowy posiłek dla osób spożywających mięso na co dzień.
Odwiedź nasz YouTube i posłuchaj o oczyszczającej kuracji zupami (możliwej również w wersji wegańskiej):
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!