Czy dieta wegańska jest zdrowa? Zalety i wady weganizmu

Z tego artykułu dowiesz się:
Weganizm jest jedną z odmian diety wegetariańskiej, która zakłada całkowite wyeliminowanie z jadłospisu mięsa i produktów odzwierzęcych. Coraz więcej osób postanawia zostać weganinem również ze względu na troskę o zwierzęta i środowisko. Czy dieta wegańska bezpieczna? Jakie produkty warto włączyć do menu, wybierając ten sposób odżywiania? Czy weganizm jest dla każdego? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości.
Przeczytaj także artykuł: Jak suplementować witaminę D3?
Początki diety roślinnej
Diety roślinne były znane już w starożytności. Podobno sam Pitagoras (słynny grecki matematyk i filozof) był jednym z pierwszych Europejczyków, którzy postanowili, z powodów etycznych, zrezygnować z mięsa. Przez wieki wiele osób decydowało się na bezmięsne menu. Wegetarianinem był m.in. Leonardo da Vinci – znany malarz renesansowy.
Wegetarianizm i weganizm mają długą tradycję. Pierwsze oficjalne stowarzyszenie wegetarian (ang. The Vegetarian Society) pojawiło się w 1847 w Wielkiej Brytanii. Natomiast najważniejszym punktem w historii diety wegańskiej było powstanie w 1944 roku Stowarzyszenia Wegan (ang. Vegan Society), które miało zrzeszać osoby unikające mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych. W tym samym czasie utworzona została również nazwa vegan, która jest połączeniem 3 pierwszych i 2 ostatnich liter słowa vegetarian – wymyślił ją Donald Watson. Z czasem weganizm stał się nie tylko sposobem odżywiania, ale również stylem życia, któremu przyświeca dbanie o dobro zwierząt.

Dieta wegańska a zdrowie
Myśląc o przejściu na weganizm, wiele osób ma obawy, czy uda im się dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, pierwiastków i witamin. Jednak niepotrzebnie. Zbilansowana dieta wegańska pozwoli zaopatrzyć ciało w najważniejsze składniki odżywcze.
Co zatem powinno znaleźć się na talerzu weganina?
- warzywa i owoce (według nowej piramidy zdrowego żywienia powinny stanowić co najmniej połowę naszego menu),
- rośliny strączkowe,
- produkty zbożowe,
- orzechy i nasiona,
- grzyby,
- oleje.
To bardzo istotne, aby codzienne posiłki były skomponowane z uwzględnieniem wymienionych rodzajów produktów. Jeśli stworzenie planu żywieniowego sprawia trudności, warto skorzystać z pomocy dietetyka. Wykwalifikowany specjalista pomoże z sukcesem rozpocząć i kontynuować przygodę z nowymi nawykami.
Należy jednak dodać, że jest pewna witamina, na którą weganie powinni szczególnie zwrócić uwagę. Jej główne, naturalne źródła to m.in. mięso, ryby, jaja i produkty mleczne, których próżno szukać w diecie wegańskiej. Mowa tutaj o B12 – w diecie opierającej się na roślinach konieczna jest jej dodatkowa suplementacja.

Zalety diety wegańskiej
Badania potwierdzają, że dieta roślinna ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz trawienny. Związane jest to między innymi z dużą zawartością błonnika i antyoksydantów w posiłkach, a jednocześnie spożywaniu w mniejszych ilościach m.in. nasyconych tłuszczów, cukru i cholesterolu. Wiele osób zadaje sobie również następujące pytania: czy dieta wegańska odchudza? Ile można schudnąć, unikając mięsa i produktów odzwierzęcych? Z całą pewnością weganizm sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jak pokazują statystyki, weganie mają często niższy wskaźnik BMI niż osoby o innym sposobie żywienia. Kolejnym, pozytywnym aspektem wyboru diety skomponowanej z roślin są względy ekologiczne – między innymi przyczynienie się do mniejszej emisji gazów cieplarnianych.
Wady diety wegańskiej
To, w jaki sposób się odżywiamy, ma ogromny wpływ na samopoczucie. Niezbilansowana dieta może przynieść ze sobą zagrożenia i szkodliwe skutki – tyczy się to również weganizmu. Źle skomponowane posiłki mogą powodować niedobory ważnych składników, które są niezbędne do dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zatem regularnie się badać i sprawdzać stan swojego zdrowia. Weganie szczególnie powinni monitorować poziom witamin B12 i D, żelaza, kwasów OMEGA 3, cynku oraz wapnia.
Weganizm – dla kogo?

Dieta roślinna może być pełnowartościowym sposobem odżywiania zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i dorosłych. Jednak zachęcamy, aby przed rozpoczęciem nowych nawyków żywieniowych skonsultować się ze specjalistą. To ogromnie ważne na przykład w przypadku osób z różnego rodzaju chorobami (np. cukrzyca, Hashimoto).
W tym miejscu warto również wspomnieć pytanie, które nasuwa się wielu miłośniczkom weganizmu planującym macierzyństwo: czy ciąża i karmienie piersią to przeciwwskazania do diety wegańskiej? Odpowiedź brzmi: nie. Jednak sposób odżywiania (przyszłej czy karmiącej) mamy ma ogromny wpływ na dziecko, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie ciału wartościowych składników odżywczych.
Jak natomiast funkcjonuje zestawienie dieta wegańska a sport? Na weganizm decyduje się wielu sportowców – ich efekty są nadal spektakularne. Jednak należy podkreślić, że sposób odżywiania powinien być skomponowany również pod kątem częstotliwości i intensywności wysiłku fizycznego u danej osoby.
Produkty wegańskie od Zdrowej Zupy
Czy wiesz, że w Indiach leży pierwsze, wegetariańskie miasto na świecie? Miejsce to nazywa się Palitana i według prawa na jego terenie zabronione jest sprzedawanie i jedzenie mięsa, ryb oraz jaj. Czy coraz więcej miejscowości pójdzie za tym przykładem? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, jednak z pewnością dieta wegańska ma coraz więcej miłośników. Na sklepowych półkach czy w wielu restauracjach można zauważyć sporo potraw wegańskich (np. kotlety z buraka). W Zdrowej Zupie również ciekawe propozycje dań dla wegan: zupy, chleby, pasty do smarowania, sosy i desery. Dodatkowo, wszystkie produkty są pozbawione glutenu, laktozy, a także cukru. Zdrowe smakołyki wegańskie to również pełnowartościowy posiłek dla osób spożywających mięso na co dzień.
Odwiedź nasz YouTube i posłuchaj o oczyszczającej kuracji zupami (możliwej również w wersji wegańskiej):
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!