Catering bez glutenu i laktozy

Z tego artykułu dowiesz się:
Gluten to grupa białek, które występują m.in. pszenicy i jej odmianach, życie czy jęczmieniu. Słowo gluten wywodzi się od angielskiego glue, które oznacza klej. Nazwa ta jest związana z pewną właściwością glutenu. Mianowicie: gdy mąka ze zbóż zawierających gluten zmiesza się z wodą, białka glutenu tworzą lepką konsystencję podobną do kleju. To sprawia, że ciasto jest elastyczne, a wypieki puszyste. Natomiast laktoza to cukier, który występuje w mleku (co za tym idzie – we wszystkich produktach mlecznych). Sama nazwa laktoza pochodzi od łacińskiego słowa lac oznaczającego mleko. Coraz więcej osób, z różnych powodów, eliminuje gluten i laktozę z diety. Często kryją się za tym motywacje zdrowotne (takie jak nietolerancja czy uczulenie na dany składnik).
Catering bezglutenowy i bez laktozy od Zdrowej Zupy
Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) mówi o tym, że gluten, laktoza oraz cukier są czynnikami, które powodują stany zapalne w organizmie. Wyeliminowanie tych składników (przynajmniej na jakiś czas) z codziennego jadłospisu wspomoże organizm m.in. w zdrowieniu z chorób. Catering dietetyczny bez glutenu i laktozy od Zdrowej Zupy opiera się właśnie na zasadach TCM i potwierdza podejście mieszkańców Azji, którzy stosują zupy jako remedium na wiele przypadłości (np. choroby niedoborowe czy wszelkiego rodzaju bóle). Kuracja zupami bez glutenu i laktozy oczyszcza ciało, wyprowadza z niego wilgoć, a także pomaga osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Jednak przede wszystkim polepsza stan zdrowia! Zupy można traktować nie tylko jako posiłek, ale również lek - w myśl zasady: jesteś tym, co jesz.
Odstawienie glutenu, laktozy i dodatkowo cukru (przynajmniej na jakiś czas) oraz wprowadzenie zup do codziennego jadłospisu nawodni, odżywi oraz nasyci organizm. To świetne rozwiązanie dla każdego, a szczególnie dla osób, które powinny całkowicie i bezwzględnie odstawić gluten oraz/lub laktozę.
Kiedy należy wyeliminować gluten i laktozę z diety?
Gluten i laktoza to:
- składniki, których nasz organizm może nie tolerować (nietolerancje pokarmowe),
- alergeny, które mogą spowodować reakcje w naszym ciele wskazujące na uczulenie.
Należy być niezwykle uważnym, ponieważ objawy nietolerancji pokarmowej czy alergii są podobne do innych schorzeń (np. wzdęcia, bóle głowy, bóle brzucha) i mogą pojawiać się po dłuższym czasie (lub być powodem innych przypadłości, np. stanów zapalnych). Dla przykładu, dolegliwości związane z celiakią (czyli trwałą nietolerancją na gluten) mogą dać o sobie znać po kilku tygodniach, a nawet miesiącach od spożycia posiłku zawierającego gluten. U wielu osób choroba ta funkcjonuje i nie jest zdiagnozowana. To ważne, aby obserwować swoje samopoczucie pod kątem spożywanych posiłków i, jeśli zaistnieje taka potrzeba, zrobić odpowiednie badania diagnostyczne. Warto też wiedzieć, że zaburzenia autoimmunologiczne nierzadko występują razem, dlatego zdarza się, że np. u osoby z Hashimoto może współistnieć celiakia.
Eliminacja glutenu i laktozy (także cukru) wspomaga również w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Obok redukcji stresu to właśnie dieta jest ważnym czynnikiem w procesie zdrowienia.
Catering dietetyczny bez glutenu i laktozy to wygodne, a zarazem niezwykle wspierające rozwiązanie przy wspomnianych schorzeniach.
Zwracaj uwagę na certyfikaty
Jeśli czytasz etykiety, to zapewne często widzisz na nich informację, że dany produkt może zawierać gluten – jest tak na przykład w przypadku przypraw. Powód jest prosty - tym samym miejscu produkuje się żywność bez glutenu i z glutenem, stąd śladowe ilości tego składnika mogą pojawiać się nawet w takich produktach, w których naturalnie nie występuje. Dlatego bardzo ważne, aby zwracać uwagę na certyfikaty - przekreślony kłos czy logo MENU BEZ GLUTENU (takie oznaczenie posiadają np. produkty od Zdrowej Zupy) to symbole, których powinieneś wypatrywać na opakowaniach artykułów spożywczych. Tu z pomocą również przychodzi zdrowy catering bez glutenu, dzięki któremu można zaoszczędzić osobom eliminującym gluten z diety czas spędzony na zakupach.
Co wpływa na cenę zdrowego cateringu? Wejdź na nasz kanał YouTube – odpowiedź w filmie:
Napisz swój komentarz
Uwaga: HTML nie jest dozwolony!